Skap orden i hjemmet med god merking og mer system

Før du får barn vil du kanskje synes at tall på hvor mange leker et barn har i gjennomsnitt høres helt spinnville ut, men etter hvert vil du forstå at et vanlig norsk hjem oversvømmes av utrolige mengder klær, leker, tilbehør og en mengde småting i alle rom. Det kan være ekstremt utfordrende å skape oversikt og orden i en slik situasjon, men navnelapper kan være en hjelper i noen tilfeller.

Merking bidrar til å redusere usikkerhet

Det er ikke uten grunn at de aller fleste barnehager stiller krav til at alt må merkes, det er egentlig helt umulig å holde orden i garderober og hyller i barnehagen uten merking. Hjemme er kanskje situasjonen litt mer oversiktlig, men særlig med flere barn kan det fortsatt oppstå usikkerhet.

Gode navnelapper gjør at du kan identifisere et plagg på en brøkdel av et sekund, noe som er gull verdt når du for eksempel skal sortere klesvasken. Dessuten er det mulig å velge navnelapper med symboler eller farger som barnet selv kan gjenkjenne fra ung alder.

Fjern rot, gi bort og lever til gjenvinning

God merking bør gjerne kombineres med at de aller fleste ting i hjemmet også har en unik plass. Det er mye enklere å holde orden på soverom, vaskerom, kjøkken og andre rom hvis det faktisk er slik at du alltid vet hvor ting er – samtidig som alle vet hvor ting skal ryddes unna.

Alt for mye ting og tang er likevel en stor utfordring når de gjelder å skape denne type orden. Derfor er det også fornuftig å begynne med å prøve å helt enkelt redusere mengden ting i boligen. Trenger du virkelig fem ulike stekepanner eller tre støvsugere? I mange tilfeller dreier seg prosessen med å skape orden også om å gi bort, selge og levere til gjenvinning – det er bra både for lommeboken og oversikt i hverdagen.

E-mail: mail@tobiasehlig.dk